قهوه یا به عبارتی نوشیدنی تهیه شده از پودر قهوه دومین نوشیدنی رایج دنیا بعد از آب محسوب میشود که امروزه به عنوان یکی از نوشیدنی های معتبر و پر مصرف در سطح جهان شناخته میشود. عدهای مصرف آن را برای سلامتی مضر میدانند اما این نوشیدنی طبیعی نیز مانند هرماده خوراکی دیگر خواصی دارد و باید در مصرف آن تعادل رعایت شود تا مشکلی در پی نداشته باشد در ادامه فواید و مضرات قهوه را می خوانید…
ترکیبات آنتی اکسیدانی قهوه
دانههای قهوه سرشار از ترکیباتی با خاصیت آنتی اکسیدان هستند که تا حد زیادی از تشکیل سلولهای سرطانی جلوگیری میکند. محققان تایید کرده اند که یک فنجان قهوه مقدار آنتی اکسیدان بیشتری نسبت به همین مقدار آب انگور، تمشک و پرتقال دارد.
برای درک بهتر اهمیت وجود آنتی اکسیدان ها در قهوه به همین نقل قول از ویکی پدیا فارسی بسنده میکنیم که:
کافئین قهوه از مغز شما در برابر بیماریهای پارکینسون و آلزایمر محافظت میکند
تحقیقات نشان میدهد که افزودن شیر یا خامه به قهوه تاثیری در جذب آنتی اکسیدانهای آن ندارد. اما بهتر است شکر اضافه نشود، زیرا جذب آنتی اکسیدانها را به تاخیر میاندازد.
علاوه بر انتی اکسیدان ترکیبات فنولیک موجود در قهوه از چای و کاکائو که به عنوان دو منبع فنولیک شناخته میشوند، بیشتر است.
کافئین موجود در قهوه
مشهورترین ماده در قهوه کافئین است. کافئین نیز از دسته ترکیبات آنتی اکسیدانی است که خواص ویژه خود را دارد. در هر فنجان قهوه، تقریباً 100-75 میلیگرم کافئین وجود دارد.
در مطالعات انجام شده، سطح مجاز مصرف قهوه برای افراد عادی کمتر از 200 میلیگرم در روز توصیه شده است که تقریباً معادل 2 فنجان قهوه خواهد بود.

فواید مصرف قهوه
قهوه حاوی مواد غذایی ضروری است. تحقیقات زیادی نشان دهنده این مطلب است که مصرف طولانی مدت و منظم قهوه درکاهش و پیشگیری ازبرخی بیماریها بسیار موثر است . بیماری هایی مانند :
سکته مغزی.
آلزایمر که مشهورترین بیماری مخرب سیستم عصبی و یکی از دلایل اصلی زوال عقل است یکی دیگر از فواید قهوه کمک به حافظه انسان است ، تحقیقات نشان داده است افرادی که قهوه مینوشند تا 65 درصد از احتمال ابتلا به بیماری آلزایمر کم میکنند
پارکینسون که پس از آلزایمر دومین بیماری است که بیشترین تخریب را به سیستم عصبی وارد میکند و علت آن مرگ نورونهای تولیدکننده دوپامین در مغز است. افرادی که قهوه مینوشند 32 تا 60 درصد کمتر در معرض خطر ابتلا به بیماری پارکینسون قرار دارند. هر چه افراد منظم تر قهوه مصرف کنند، میزان خطر ابتلا کاهش پیدا میکند.
سرطان کبد همچنین یک بیماری شایع است که دومین بیماری سرطان با بیشترین آمار مرگ و میر به شمار میرود. محققان معتقدند افرادی که قهوه مصرف میکنند تا 40 درصد کمتر در معرض خطر ابتلا به بیماری سرطان کبد قرار دارند.
بیماری سنگ صفرا و کلیه ؛ کسانی که در روز ۴ فنجان قهوه مصرف میکنند 25 درصد کمتر از افرادی که این نوشیدنی را میل نمیکنند مبتلا به سنگ کلیه و صفرا میشوند. نوشیدن حداقل یک فنجان قهوه در روز تا 10 درصد احتمال این بیماری را کاهش میدهد.
کاهش ابتلا به بیماری نقرس ؛ افرادی که در طول روز ۴ فنجان قهوه مینوشند 40 درصد کمتر در معرض خطر ابتلا به بیماری نقرس هستند.
کاهش ابتلا به دیابت نوع 2 ؛ تحقیقات نشان میدهد افرادی که قهوه مینوشند 23 تا 67 درصد شانس کمتری در ابتلا به دیابت نوع 2 دارند.
افسردگی شایعترین اختلال روانی دنیا است و منجر به کاهش قابل توجه کیفیت زندگی میشود. در یکی از تحقیقات دانشگاه هاروارد روی 2011 مصرفکننده قهوه، مشخص شد که احتمال ابتلا به افسردگی در آنها 20 درصد کمتر است.
اگر چاقی را هم یک بیماری در نظر بگیریم، قهوه راهکار بسیار کاربردی برای مبارزه با آن است. کافئین قهوه در مصرف طولانی مدت باعث میشود متابولیسم بدن افزایش پیدا کند و در نتیجه جلوی اضافه وزن گرفته میشود و حتی منجر به کاهش وزن هم میشود.
برخی از پژوهشگران معتقدند که کافئین در بهبود مشکلات تنفسی ناشی از آسم نیز بسیار مؤثر است.
در زیر به برخی خواص دیگر یک فنجان قهوه معمولی میپردازیم:
- ویتامین B2 (ریبوفلاوین): 11 درصد ارزش روزانه
- ویتامین B5: (پانتوتنیک اسید): 6 درصد ارزش روزانه
- ویتامین B1 (تیامین): 2 درصد ارزش روزانه
- ویتامین B3 (نیاسین): 2 درصد ارزش روزانه
- ویتامین B9 (فولات): 1 درصد ارزش روزانه
- منگنز: 3 درصد ارزش روزانه
- پتاسیم: 3 درصد ارزش روزانه
- منیزیم: 2 درصد ارزش روزانه
- فسفر: 1 درصد ارزش روزانه
ممکن است مقدار این مواد ارزشمند زیاد به نظر نرسد ولی اگر آن را در تعداد فنجانهای قهوهای که روزانه مینوشید ضرب کنید، بخش زیادی از مواد غذایی ضروری روزانه بدن خود را تامین میکنید.
از انجایی که از فواید مصرف یک فنجان قهوه آگاه شدیم میتوانیم به سادگی با افزودن این نوشیدنی طبیعی و نشاط آور در رژیم غذایی روزانه خود ابتلا به بیماری های یاد شده نظیر سکته مغزی ، آلزایمر ، پارکینسون ، بیماری های کبدی ، نقرس ، سنگ صفرا و سنگ کلیه ، دیابت نوع 2 ، افسردگی و حتی چاقی را کاهش دهیم. پس اگر هنوز قهوه را در رژیم غذایی خود قرار نداده اید وقت آن است که تغییر را آغاز کنید و از نوشیدن آن نهایت لذت را ببرید.