با تفاوت های دو نژاد قهوه عربیکا و روبوستا آشنا شوید.
این روزها قهوه از محبوب ترین و پر مصرف ترین نوشیدنی های دنیاست.اگر شما هم جز علاقمندان و مصرف کنندگانش باشید حتما موقع خرید، برچسب هایی مثل (100% عربیکا)(80_20)(70_30)و… نظر شما را به خودش جلب کرده و بلکه بارها و بارها این سوالات را از خودتان و یا از صاحب مغازه پرسیدید که اصلا عربیکا چیست؟ روبوستا چیه؟ تفاوتشون چیه؟ و اینکه ترکیب مناسب من کدامه؟
خب برای پیدا کردن جواب تمام این سوالات شما را دعوت میکنیم به ادامه این مطلب:
عربیکا یا روبوستا یعنی چه؟
همانطور که قبلاً بطور جداگانه توضیح داده بودیم، عربیکا و روبوستا دو نژاد از قهوه هستند که در خاستگاه، نحوه کاشت، شکل ظاهری، طعم و عطر (flavor)، میزان کافئین، ترکیبات، خواص، و قیمت با یکدیگر تفاوت دارند.
1- خاستگاه:
عربیکا: بومی منطقه کوهستانی یمن, اتیوپی(جنوب غربی) ، سودان (جنوب شرقی) می باشد.
روبوستا: در ابتدا در کشور کنگو توسط بلژیکی ها کشف شد. و با نام Coffea canephora نام گذاری شد ، با این حال این درخت جزو درختان بومی جنگل های استوایی نزدیک دریاچه ویکتوریا در کشور اوگاندا نیز به شمار می رود.
2- نحوه کاشت:
عربیکا: درختان قهوه عربیکا در ارتفاع حدود هزار تا دو هزار متر از سطح دریا قابلیت کشت دارند (ارتفاع زیاد) به همین دلیل زمان کشت طولانی تر است(حدود 5سال). این گونه نسبت به شرایط آب و هوایی بسیارحساس بوده و در مقابل آفات نیز آسیب پذیراست.
به دلیل ارتفاع بالا و زمان کشت طولانی تر پیچیدگی داخل دانه بیشتر است و کیفیت طعمی بالاتری دارد.
روبوستا: مقاومت بیشتری نسبت به درخت عربیکا دارد و ارتفاع از سطح دریا در این نوع گیاه بین 0 تا 800 متر می باشد(ارتفاع کم) در این ارتفاع دمای هوا بالاتر میباشد در نتیجه
- سریعتر به عمل میرسد (حدود 3 سال)
- مقاومت بیشتری نسبت به آفات دارد.
همچنین به دلیل ارتفاع کم پیچیدگی دانه کمتر است وطعم محدودتری در خود جای داده است. هزینه کاشت و نگهداری کم این درخت باعث شده در کشور های جنوب شرقی آسیا تولید خوبی از خود نشان دهد.
3- شکل ظاهری:
عربیکا:
- بیضی شکل تر از دانه های دیگر قهوه ها
- دانه ای تخت و صاف
- خطی که دانه را به دو قسمت تقسیم می کند منحی وS شکل است.
دانه های قهوهی عربیکا کمی بزرگتر از انواع قهوههای دیگر هستند بنابراین شما تعداد فنجان قهوه های بیشتری برای استفاده از یک محصول خواهید داشت.
روبوستا:
- شکل میوه و دانه قهوه گرد است.
- دانه برآمده است.
- خطی که دانه را به دو قسمت تقسیم می کند نسبتا صاف و مستقیم است.

4- طعم و عطر(FLAVOR):
عربیکا: از خصوصیات دیگر قهوه عربیکا میتوان به گستردگی عطر و طعم آن اشاره کرد، طعم های گلی، میوه ای، شکلاتی، آجیلی، مرکباتی و .. را میتوانید از این نوع قهوه بیابید..
این نوع قهوه نسبت به سایر نژاد های قهوه ، از تلخی کمتری برخوردار است ، حتی اگه رست دارکی از این قهوه داشته باشید.
روبوستا:طعم محدودتر و زمینی تری دارد. همچنین به دلیل کافئین بالاتر تلخ تراست.
عطر و طعم قهوه روبوستا به اندازه قدرت درخت ، قوی نیست ، به این دلیل که مقدار کم تری مواد مغزی به گیلاس قهوه می رسد. که مستقیما روی کیفیت قهوه تاثیر گذار خواهد بود.
5- میزان کافئین:
عربیکا: 1.5 درصد
ربوستا: 2.7 درصد
6- ترکیبات:
عربیکا:
- مقدار کافئین : ۱٫۲ – ۱٫۵ درصد
- مقدار کلروژنیک اسید : ۵٫۵ – ۸ درصد
- مقدار لیپید (چربی) : ۱۵ – ۱۷ درصد
- مقدار شکر (ساکارز) : ۶ – ۹ درصد
ربوستا:
- مقدار کافئین : ۲٫۲ – ۲٫۷ درصد
- مقدار کلروژنیک اسید : ۷ – ۱۰ درصد
- مقدار لیپید (چربی) : ۱۰٫۵ – ۱۱ درصد
- مقدار شکر (ساکارز) : ۳ – ۷ درصد
این نوع قهوه تقریبا در همه موارد از نوع عربیکا ضعیف تر است زیرا داری قند ، اسیدینه و چربی کمتری نسبت به عربیکا می باشد. با این حال به دلیل کافئین بالا و اسید کلروژنیک زیاد دارای طعم تلخ می باشد.
دانههای عربیکا نسبت به ربوستا چربتر هستند .همهی ما میدانیم که قهوه حاوی آنتیاکسیدانهای مفیدی برای بدن ما میباشد. آیا میدانستید مقدار این آنتیاکسیدانها در روبوستا بیشتر از عربیکاست؟! دانههای ربوستا حاوی 7 تا 10 درصد کلرژنیک اسید هستند اما این مقدار در عربیکا بین 5.5 تا 8 درصد متغیر است. کلرژنیک اسید به عنوان یک آنتی اکسیدان در سیستم عصبی فعالیت میکند و عوامل ایجاد کننده التهاب در سیستم عصبی را سرکوب مینماید، همچنین به عنوان یک ملین در افراد مبتلا به یبوست کاربرد دارد.
7- خواص:
عربیکا:
- قهوه عربیکا به دلیل مقادیر بالای آنتی اکسیدان هایی که دارد، خطر ابتلا به سرطان را کاهش می دهد.
- دارای خواص ضد میکروبی قوی است و برای سلامت دهان و دندان مفید می باشد.
- به بهبود عملکرد مغز کمک کرده و خطر ابتلا به آلزایمر و پارکینسون را کاهش می دهد.
- قهوه عربیکا به افزایش تولید هورمون اندروفین در 1- بدن کمک کرده و با کاهش استرس و اضطراب به درمان افسردگی کمک می کند.
- آنتی اکسیدان های موجود در قهوه عربیکا به کاهش رادیکال های آزاد بدن کمک کرده و باعث جوان سازی پوست صورت می شود.
- کافئین موجود در آن باعث افزایش تولید انسولین در خون شده و دیابت نوع 2 را درمان می کند.
- کافئین موجود در قهوه عربیکا به افزایش متابولیسم بدن کمک کرده و باعث لاغری و کاهش وزن می شود.
- مقادیر بالای کافیئن موجود در قهوه عربیکا به درمان ریزش مو ها کمک کرده و باعث تقویت و افزایش رشد آن ها می شود.
روبوستا:
- قهوه روبوستا دارای خواص دیورتیک طبیعی است و به دلیل مقادیر بالای آنتی اکسیدان هایی که دارد به درمان تب بالا و آسم کمک می کند.
- به دلیل مقادیر بالای کافئین که دارد به بهبود متابولیسم بدن کمک کرده و با افزایش چربی سوزی باعث لاغری و کاهش وزن می شود.
- مقادیر بالای کافئین موجود در قهوه روبوستا به تقویت عملکرد مغز کمک کرده و خطر ابتلا به آلزایمر و پارکینسون را کاهش می دهد.
8- قیمت:
عربیکا به دلیل شرایط آب و هوایی خاصی که نیاز دارد، کشت سختتری دارد و هر هکتار محصول کمتری نسبت به روبوستا میدهد و چون مزه بهتری دارد، متقاضیان بیشتری هم دارد، بنابراین عربیکا گرانتر است.
9- محبوبیت:
در سرتاسر جهان عربیکا محبوبتر از روبوستا میباشد. در حقیقت حدود 75 درصد از تولید جهانی مربوط به عربیکا میباشد و 25 درصد از آن متعلق به روبوستا است.
10- نتیجه گیری کلی:
باید ابتدا این سوال را از خودتان بپرسید: معیار شما برای انتخاب قهوه چیست؟ طعم وعطر؟ مقدار کافئین؟
حالا که شما تفاوت های این دو گونه قهوه چه از نظر طعم و چه از نظر ظاهری را متوجه شدهاید میتوانید قهوه مورد نظرتان که با ذائقه شما سازگار باشد را انتخاب کنید، که در این صورت اگر شما در پی عطر و بو (ترشی) و(شیرینی) بیشتری هستید باید قهوهای را بخرید که درصد عربیکا بیشتری داشته باشد، در غیر این صورت اگر میخواهید که قهوه شما دارای تلخی، فوم و کافئین بیشتری باشد قهوهای را خریداری کنید که درصد روبوستا بیشتری را دارا است.
اگر شما عاشق موج سوم قهوه میباشید که به آن ها قهوههای دمی گفته میشود و توسط دستگاه هایی مانند: ایروپرس،فرنچ پرس (فرانسه)، کمکس، V60، سایفون و… دم میشوند، پیشنهاد ما به شما قهوه های اسپشیالیتی ۱۰۰ درصد عربیکا (قهوه ویچینو بلیسیمو)میباشد .
اگر شما برای دستگاه های اسپرسو ساز و موکاپات در پی تهیه قهوه هستید پیشنهاد ما به شما ترکیباتی مانند: 20درصد روبوستا – 80درصد عربیکا (قهوه ویچینو کنتنتو) می باشد.
اگر شما ترکیب قهوه با شیر مانند: لاته،کاپوچینو،موکاکرمو… را میپسندید بهتر است که از ترکیباتی استفاده کنید که درصد روبوستا آن بالا باشد به عنوان مثال (قهوه ویچینو کالما) و یا (قهوه ویچینو فورته)