حتما اسامی لاته، کاپوچینو ،موکا و… را شنیده اید و این همه اسم متفاوت گیج کننده است. جالب است که بدانید همه ی این نوشیدنی ها بر پایه اسپرسو هستند و با توجه به مقدار اسپرسو، شیر، فوم شیر و همچین مواد افزودنی دیگر مانند کارامل، شکلات یا بستنی نام گذاری شده اند.
ما هم بعد از اینکه انواع روش های تهیه و دم آوری قهوه را در مقاله گذشته گفتیم، در این مقاله انواع نوشیدنی های برپایه اسپرسو را معرفی می کنیم تا شما راحت تر بتوانید نوشیدنی مورد علاقه خود را پیدا کنید.

ریسترتو
ریسترتو به معنای محدود هست. و در واقع قهوه اسپرسویی می باشد, که نصف یک شات عصاره گیری شده است . یعنی 7 گرم قهوه با 15 میلی لیتر آب عصاره گیری می شود.
لانگو
اسپرسو لانگو lungo به ایتالیایی یا لانگ long ( شات لانگ ، طولانی ) در واقع یک شات اسپرسویی می باشد, که زمان عصاره گیری طولانی تری ( 25 تا 40 ثانیه ) از زمان معمولی (18 تا 22 ثانیه ) داشته باشد. یعنی 7 گرم قهوه آسیاب شده با حجم آب بیشتری از آب(تقریبا دوبرابر) ، عصاره گیری می شود.
با همین دو برابر کردن آب، تلخی بیشتری نیز استخراج می شود، چون طعم تلخ قهوه کاملاً از طریق استخراج طولانی تر حل می شود و از قهوه بیرون می آید!
دوپیو
اسپرسو دوپیو یا اسپرسو دابل ، در واقع دو شات قهوه اسپرسو است.
آمریکانو
آمریکانو سرو قهوه اسپرسو به سبک آمریکایی است ، ترکیبی از اسپرسو و آب داغ برای متعادل کردن طعم قهوه.

لاته
کافه لاته در حالت ایده آل به صورت لاته آرت ( طراحی با شیر ) سرو می شود.در کافه لاته بخش اعظم نوشیدنی را شیر بخار زده تشکیل می دهد و فوم شیر بسیار کم است. در این رسپی شیر بر روی قهوه اسپرسو ریخته می شود و بدین ترتیب با یکدیگر ترکیب می شوند و تفکیک پذیری لایه ها به وضوح دیده نمی شوند.
کاپوچینو
یک نوشیدنی ایتالیایی بر پایه قهوه اسپرسو هست که به طور معمول از نسبت های مساوی قهوه اسپرسو و فوم شیر و شیر بخار زده ( به نسبت هر کدام یک سوم ) تشکیل شده است.
برای کاپوچینو دو نوع رسپی دیگر نیز وجود دارد که بر اساس مقدار فوم و شیر تفکیک می شود. کاپوچینو خشک یا DRY اصطلاحا به کاپوچینویی گفته می شود که شیربخار زده ی کمتری داشته و فوم شیر نسبت بیشتری را داراست . و کاپوچینوی تر یا WET که نسبت شیر بخار زده ی آن به فوم شیر بیشتر است و کاپوچینویی شیری تر است.
موکا
یکی دیگر از نوشیدنی های بر پایه اسپرسو هست که در لیوان های بلند شیشه ای سرو می شود و برای تهیه آن کافیست یک یا دو شات قهوه اسپرسو را با سیروپ شکلات در لیوان ریخته و روی آن را با شیر بخار زده شده پر نمایید و سپس روی آن را با خامه زده شده و خرده های شکلات تزئین نمایید.
اسپرسو ماکیاتو
اسپرسو ماکیاتو یکی از نوشیدنی های بر پایه اسپرسو هست که بخش اعظم آن را قهوه اسپرسو به همراه مقدار کمی شیر بخار داده شده و فوم شیر برای کسانی که طعمی پر و قوی از نوشیدنی شان انتظار دارند ، تشکیل شده است. برخی از قهوه دوستان اسپرسو ماکیاتو را تنها با کمی شیر بخار زده شده و یا کمی خامه ترجیح می دهند. اسپرسو ماکیاتو در فنجان های قهوه خوری سرو می شود.
لاته ماکیاتو
لاته ماکیاتو برخلاف اسپرسو ماکیاتو ، بخش اعظم آن را شیر بخار زده شده تشکیل می دهد و نسبت شیر و قهوه آن شبیه به کافه لاته هست . برای این رسپی یک لیوان بلند شیشه ای را با شیر بخار زده شده پر کرده و سپس قهوه اسپرسو را از شات اسپرسو به آرامی بر روی شیر ریخته تا شکل یک دایره تیره اسپرسو بر روی سطح شیر شکل بگیرد . لاته ماکیاتو در لیوان های بلند شیشه ای سرو می شود تا لایه های مختلف فوم شیر و اسپرسو و شیر نمایان باشد.
کارامل ماکیاتو
ماکیاتو کارامل ( Caramel Macchiato ) یک نوشیدنی بر پایه اسپرسو و متشکل از قهوه، شیر و شربت کارامل است. ماکیاتو کارامل مانند بسیاری از نوشیدنیهای دیگر یک نوشیدنی ایتالیایی میباشد.
فلت وایت
فلت وایت نوعی نوشیدنی قهوه که شامل اسپرسو با کفِشیر (شیر جوشیده با حبابهای ریز و به حالت براق و مخملی) میباشد. فلت وایت مشابه کافه لاته است، اما در حجم کوچکتر و با کفِشیر کمتر، بنابراین نسبت قهوه به شیر آن بیشتر است، و شیر که بیشتر حالت مخملی دارد باعث میشود طعمِ اسپرسو غالب باشد و فقط ته مزهای از شیر حس شود.
کورتادو
کورتادو در اصل یه نوشیدنی اسپانیاییه که از مقدار برابر قهوه و شیر فوم گرفته شده درست میشه یعنی هرچه قدر قهوه توی فنجون ریختیم همونقدر هم شیر فومگرفتهشده اضافه میکنیم. کورتادو فوم شیر نداره و چون نسبت بین حجم شیر و حجم قهوه برابره طعم قهوه خیلی بیشتر احساس میشه.
آفوگاتو
آفوگاتو یک نوشیدنی ایتالیایی برپایه قهوه است. آفوگاتو معمولاً از مخلوط کردن یک شات اسپرسو داغ با بستنی یا ژلاتوی وانیلی حاصل میشود.
آفوگاتو در زبان ایتالیایی غرق شده معنی می شود آفوگاتو یا اصطلاحاً قهوه بستنی، دسری است که از یک یا دو شات اسپرسو داغ با بستنی ترجیحاً وانیلی تهیه می شود.
نتیجه گیری
همانطور که اول مقاله گفتیم تفاوت این نوشیدنی ها در مقدار اسپرسو، شیر، فوم شیر و مواد افزودنی است.
بنابراین برای انتخاب کافی است بدانیم به چه مقدار کافئین نیاز داریم، یا اینکه چقدر شیر همراه قهوه ترجیح می دهیم، از کفی و خامه ای بودن قهوه لذت میبریم یا نه و همینطور اینکه ترکیب قهوه با شکلات، کارامل یا بستنی را دوست داریم و برایمان هیجان انگیز است؟ خوشحال میشویم نظرات شما را در این مورد بخوانیم.